11 veckor till Broloppet - tidsmålet
- Sarah Jaxell
- 30 mars
- 3 min läsning
Ja två veckor har svept förbi sedan det kom några kloka ord härifrån, men vi behöver vakna till nu!
Har du anmält dig så har du nog också fått mailet om att du kan ändra din förväntade sluttid. Om inte träningen gått som planerat, eller kanske bättre än förväntat finns det möjlighet att justera det du angav vid anmälan förra året - gå i mål på lite kortare tid, eller köpa dig lite mer tid. Väl värt att fundera på tidsmålet för vi kan fortfarande göra mycket för att komma i mål som planerat.

Att ha med sig i beräkningarna till din förväntade sluttid på loppet:
Utgå från tidigare halvmarathon. Har du sprungit halvmarathon innan, på lopp eller på egen hand, så har du en uppfattning om sluttid. Har träningen gått bra och du tror du kan fortsätta träna på lika bra, kanske du kan satsa på ett personbästa. Kan du pressa tiden lite till än på träning så finns ju förutsättningarna där till en drömtid. Vill du landa på samma tid som tidigare lopp i närtid och känslan säger att du löser det, så har du ju facit. Kolla också vad det tar dig att springa 10 km, eller 15 km. Det ger dig ett hum om ett tempo du kan hålla. Ha med dig att du kan behöva sänka tempot för att kunna hålla igång längre.
40 000 springer tillsammans. Det här loppet har inte genomförts med riktigt dessa förutsättningar innan så vi har inte alla svar på hur det kommer att gå med arrangemanget. Hur trångt blir det i tunneln och i uppförsbacken? Var kommer det glesna. Hur många kommer verkligen hålla till höger i spåret? Vi kan kanske anta att det är ganska stor andel deltagare som springer loppet för att det är på hemmaplan och once in a lifetime, utan en massa erfarenhet av lopp eller löpning. Med det sagt tror jag att det blir trångt bak i fältet. De allra flesta är motionslöpare och även nysatsande. Det kan ge en hint om var du bör placera dig i starten för att kunna nå ett slutligt tidsmål
Väder och vind. På bron är man utsatt för väder och vind i lite större utsträckning än där vi annars kanske väljer att springa. Vi kan inte välja åt vilket håll vi ska springa för att få minsta möjliga påverkan av vinden. Blir det ostlig vind blir det tvärstopp och med regn på det kommer vi få ta oss igenom världens utmaning. Det längtar vi nog lite efter ändå. ;). Blir det västlig vind kommer vi njuta och knappt märka av uppförsbacken. Blir det sol och hetta är vi glada för kepsen som vi annars aldrig använder. Det finns ingen skugga! Men lägg katastroftankarna på hyllan och var bara förberedd. Veckan innan kommer vi veta mer om hur väderläget ligger och mentalt preppa oss. Klara det kommer vi kunna göra oavsett!
Oavsett om du ska göra ditt snabbaste lopp eller försöka förhålla dig till en förutbestämd och angiven tid så glöm inte att göra loppet till ditt lopp utifrån det som gäller där och då. Uppskattad sluttid är nog allra mest till för arrangören att kunna få ett hum om storlek på startgrupper. Från start till mål - det är det som gäller! Som ett träningspass, en söndag vid 10-tiden, med ett megastort sällskap.
Comments